Uppteckning nummer LMV-A507a

Titel: En vitterko

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Det var på ett ställe det kom en stor, vacker, främmande ko följande boskapen hem en kväll. Pigan misstänkte, att det var en "vitterko," och så tog hon en kniv och kastade över henne, för hon hade hört sägas, att man får behålla sådana djur, om man gör så. Då hon satt och höll på mjölka, kom en främmande kvinna och sa: "Du har tagit av mig min bästa ko, och du får väl ha den.Det är detsamma huru stort kärl du tar, så mjölkar hon det fullt, men du får inte tömma ur det och börja och mjölka på nytt, för då stryker hon med för dig." Så försvann "vitterkvinnan," för det var en sådan. Nå, pigan hade kon en tid, och hon mjölkade alldeles okristeligt, men så kunde hon inte hålla sig. Hon ville nödvändigt se, om det var sant, som vitterkvinnan hade sagt, för hon trodde inte på det. Hon försökte och det var sant. Kon strök med på fläcken för henne. Så går det, då man är snål och nyfiken.